Pierwszą rozpatrywaną kwestią będzie ergonomia w kuchni.
Ergonomia to wygoda,
bezpieczeństwo oraz efektywność Twojej pracy w kuchni. Zanim kupisz sprzęt AGD
i meble warto poznać podstawy urządzania wnętrz lub skorzystać z pomocy
fachowca.
Ważna jest:
- długość blatu roboczego,
- odległość pomiędzy sprzętami (lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką),
- umiejscowienie okapu,
- układ kuchni,
- strefy kuchni.
Kuchnia ergonomiczna to
taka, gdzie masz wszystko w zasięgu ręki i wzroku.
Dopiero po nadaniu Twojej kuchni funkcjonalności możesz myśleć o estetyce wnętrza.
Zaplanujmy strefy w kuchni.
źródło: http://kuchniepremium.pl/dlaczego-premium,82.html |
W kuchni wydzielamy 5
stref:
- strefa zapasów,
- strefa przechowywania,
- strefa zmywania,
- strefa przygotowywania,
- strefa pieczenia/gotowania.
W kuchni urządzanej z
zasadami ergonomii strefy te powinny zachować taką właśnie kolejność, a więc od
zapasów do gotowania zgodnie z ruchem zegara. Osoby leworęczne powinny ustawić
je na odwrót. Strefy oddziel od siebie niewielkimi blatami roboczymi.
- Strefa zapasów- tutaj przechowuj żywność, zarówno w lodówce i zamrażalce oraz w przeznaczonych do tego szafkach.
- Strefa przechowywania- miejsce na zastawę stołową, szkło i sztućce.
- Strefa zmywania- zlewozmywak, zmywarka, suszarka do naczyń. Pod zlewem umieść detergenty oraz kosz na śmieci.
- Strefa przygotowywania posiłków- centralne miejsce w kuchni. Umieść tutaj blat o minimalnej szerokości 90 cm. Tutaj powinny się znaleźć rzeczy, które musisz mieć pod ręką w czasie gotowania np. deska do krojenia, noże i przyprawy.
- Strefa pieczenia/gotowania- kuchenka, piekarnik, kuchenka mikrofalowa i okap kuchenny. W tej strefie powinny się znaleźć także garnki, patelnie i formy do pieczenia ciast.
źródło: http://stylowomieszkaj.pl/warto-wiedziec/item/31-ergonomia-w-kuchni.html |
źródło: http://www.kuchenny.com.pl/346-21-jak-ergonomicznie-urzadzic-kuchnie.html |
0 komentarze